Je wilt starten met Instagram, maar je vindt die drie volgers op je profiel maar niks. Wat doe je dan? Natuurlijk is het verleidelijk om Instagram volgers te kopen. Er zijn tal van websites waar je letterlijk binnen enkele minuten tientallen tot duizenden volgers koopt. En niet eens duur. Voor enkele tientjes koop je al grote aantallen volgers. De vraag blijft of dit een goed idee is.

 

 

Waarom Instagram volgers kopen geen goed idee is

Ik moet je uit de droom helpen. Het kopen van Instagram volgers is geen goed idee. In eerste instantie omdat je niet eerlijk bent. Niet tegen jezelf, maar ook niet tegenover de wereld om je heen. Maar daarnaast zijn er nog vijf redenen waarom ik denk dat je beter geen Instagram volgers kunt kopen.

1. Instagram volgers kopen is slecht voor je interactieratio

Wanneer je volgers koopt zijn het vaak fake account. Het smoelt wel lekker op je account, maar in feite zijn het lege hulzen. Nou en zul je denken. Wat maakt mij dat nou uit? Het nadeel van fake accounts is dat ze niet reageren. Dit is slecht voor de interactieratio van je Instagram account. De interactieratio is de verhouding tussen het aantal volgers van je account en het aantal interacties (likes, comments en deelacties) op je posts. Wanneer je veel fake volgers hebt is de interactieratio dus laag. Iedereen die jouw account door een analyse tool haalt ziet dit.

 

2. Je krijgt mogelijk deals aangeboden waar je geen recht op hebt

Wellicht zijn er bureaus of bedrijven die je account tegenkomen en interesse hebben in wat je doet. De waarde die jouw account vertegenwoordigd wordt onder andere gemeten aan de hand van het aantal volgers van je Instagram account. Je kunt je dus afvragen hoe eerlijk het is als jij betaald krijgt voor fake volgers.

 

3. Men kan zien dat je volgers koopt

Zoals gezegd zijn er tools waarmee je de interactieratio van Instagram accounts kunt achterhalen. Ieder bedrijf of bureau dat enigszins verstand heeft van influencer marketing zal jouw account op interactie testen. Heeft jouw Instagram account een zeer lage interactieratio? Dan is de kans groot dat ze je ontmaskeren en met een grote boog om je heen lopen. Een goede reden om geen volgers te kopen.

 

4. Facebook verwijderd fake accounts regelmatig op Instagram

Ook houdt Facebook (het moederbedrijf van Instagram) regelmatig opschoningsrondes op het platform. Heb jij dus een half jaar geleden duizenden volgers gekocht en daarmee een bepaalde indruk achtergelaten bij je echte volgers, dan kan die indruk zo maar als sneeuw voor de zon verdwijnen wanneer ze zien dat je aantal volgers gehalveerd is. Iedereen weet namelijk wat er aan de hand is.

 

5. Je doelgroep statistieken zijn niet meer schoon

Nog een goede reden waarom Instagram volgers kopen geen goed idee is, is om je doelgroep statistieken schoon te houden. Wanneer je fake volgers koopt staat dit niet in verhouding met de doelgroep die écht geïnteresseerd is in je account. De statistieken van je Instagram account zijn daarmee compleet waardeloos geworden. Misschien denk je ‘is dat dan heel erg?’. Wel als je adverteert. Binnen Facebook maak je namelijk doelgroepen aan van je volgers en daarop baseer je mogelijk vergelijkbare doelgroepen. Die doelgroepen zijn dus niet zuiver, waardoor je adverteert onder de verkeerde personen en veel geld weggegooid.

 

Zo krijg je gratis Instagram volgers

Maar hoe bouw je dan wel aan volgers voor je Instagram account en het liefst aan gratis volgers? Door er veel tijd en energie in te stoppen. Zorg dat je mooie en interessante content maakt en de juiste hashtags gebruikt. Zo vergroot je het bereik van je account. Het algoritme van Instagram is gericht op de waarde van je account voor gebruikers. Hoe meer men reageert, hoe groter je bereik. Er zijn vele manieren om het Instagram algoritme gunstig te stemmen. Welke dat zijn lees je hier. Het is een lange termijn strategie, maar wel een die je gratis volgers oplevert en mogelijk zelfs inkomsten genereert.

 

Meer Facebook marketing tips

Lees ook: 7 onmisbare Facebook adverteren tips voor 2021 

Bekijk ook: Video tutorials Facebook adverteren